Het service contract met Microsoft liep tot 31 augustus en is niet verlengd omdat de gemeente dat niet nodig acht. "We werken nu met Office 2003 en Server 2003 en hebben licenties voor Office 2007 en Server 2008. Doordat we helemaal bij zijn met de Microsoft-omgeving kunnen we ons veroorloven om af te zien van het enterprise agreement, dat betekent geen nieuwigheden en advies daaromheen. We denken dat dat verantwoord is", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Met het contract is 450.000 euro per jaar gemoeid. Uit dit nieuw gecreëerde potje houdt de gemeente wel een ton achter de hand voor de post 'onvoorzien Microsoft'. Van de overige 3,5 ton gaat de gemeente onderzoek doen naar open source alternatieven.

Voorlopig zal dit beperkt blijven tot OpenOffice.org op een aantal werkplekken, vertelt de zegsman. Niet op Linux, zoals de 'succesvolle' pilot van de gemeente Amsterdam vorig jaar, maar op Windows en vooralsnog náást Microsoft Office.

"Uiteindelijk willen we loskomen van de grote ICT-leveranciers zoals Microsoft. Bovendien hebben we een beetje last van kopersdwang van Centric", zo motiveert de zegsman het besluit.

Enschede wil hiermee concreet vorm geven aan het Manifest van de Open Overheidsorganisaties dat door de gemeente is omarmd. In het manifest eisen de betrokken gemeenten meer openheid van hun ICT-leveranciers, 'omdat deze niet uit zichzelf deze waarden onderschrijven'.

Zo'n vijftig Nederlandse gemeenten en overheidsinstanties hebben het manifest ondertekend, dat ook een prominent vermeld is in het actieplan open standaarden en open source software van het Ministerie van Economische Zaken.