De scholieren van het Stedelijk Lyceum in Enschede zetten elkaar met uitspraken als 'doe jij het, dan doe ik het ook' via internet en sms aan tot het plegen van zelfmoord. De zelfmoordhype onder de meiden ontstond begin dit jaar, maar de scholengemeenschap verzweeg de zaak om te voorkomen dat meer jongeren betrokken zouden raken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Schooldirecteur Hans Reiber verklaart tegenover het dagblad dat hij schrok toen hij hoorde van de hype. "De kinderen maakten elkaar helemaal gek. Ik schrok van de snelheid waarmee het rondging." Nadat in maart dit jaar een meisje uit de brugklas zichzelf van het leven beroofde, kwam de obsessie in een stroomversnelling.

Vier vriendinnen van de overleden brugklasser spoorden elkaar en andere meiden aan om haar voorbeeld te volgen. De rage waaide over naar leerlingen van andere scholen en via onder andere het chatprogramma MSN Messenger daagden de meisjes elkaar uit.

Volgens schoolpsycholoog Frank Rijnders van de Enschedese school was de hype 'bijna besmettelijk'. "Ze spraken af om er een eind aan te maken, een waanzinnige hype", aldus Rijnders tegenover het AD.Volgens Rijnders is het moeilijk te zeggen of de zelfmoord in maart te maken heeft met de hype.

Het Stedelijk Lyceum schakelde de politie in die een crisisteam samenstelde. Na overleg met psychologen, ouders en begeleiders van de school werd met de meisjes over het probleem gesproken en werden maatregelen genomen. De betrokken kinderen mochten onder andere niet meer op 'gevaarlijke sites' komen. Eén van de meiden was zo suïcidaal dat ze is opgenomen in een centrum voor jeugdpsychiatrie, aldus het Algemeen Dagblad.