Dat is het streefdoel van het kersverse ENUM Innovatieplatform, zei de voorzitter van dit platform Rob Meijer maandag tijdens de officiële oprichtingsbijeenkomst. "Enum is iets dat we massaal gaan gebruiken." Het platform moet de introductie van enum in Nederland begeleiden. "Wij bouwen de brug en daar kan je dan overheen", aldus Meijer.

Enum (electronic numbering) is een internetstandaard die een techniek beschrijft die de koppeling tussen telefonie en internet mogelijk maakt. Het is een standaardmanier waarop een aangemeld telefoonnummer uit het wereldwijde telefoonnet wordt vertaald naar een domeinnaam op internet. Achter deze domeinnaam bevinden zich de bereikbaarheidsgegevens van die persoon. Het omzetten en raadplegen van deze gegevens gebeurt via enum-technologie.

Een enum-nummer bestaat uit een getallenreeks zoals bijvoorbeeld 2.7.3.6.1.5.3.0.7.1.3.e164.arpa. Gebruikers merken niets van dit nummer omdat de verbinding automatisch wordt omgezet naar een pc, pda of telefoon. Op dit moment wordt enum-technologie veel toegepast om de huidige beperkingen van voip, zoals interoperabiliteit en het vinden van iemands adres of nummer, weg te nemen.

Beheer

De enum-nummers worden beheerd door de Stichting Enum Nederland, dat valt onder de SIDN. Volgens Roelof Meijer, directeur van de SIDN, gaat het nu om goede ideeën. "We hebben mensen en bedrijven nodig met goede ideeën die om dit goed van de grond te krijgen." Het voordeel van enum is volgens de SIDN-directeur dat mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze door wie te bereiken zijn.

Roelof Meijer geeft toe dat de businesscase voor enum 'mager' is. "Er is waarschijnlijk nog geen killer application, maar het is op de consument gericht en niet bedacht door de aanbieders", aldus Meijer. "Het is alleen zaak dat bedrijven nu diensten voor enum ontwikkelen."

Enum is al actief in landen als Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Roemenië, Polen en Tsjechië.