Met ruime meerderheid is het voorstel tijdens een plenaire zitting van het Europarlement in Straatsburg gisteren aangenomen. In het oorspronkelijk plan van de Commissie zouden de rechten worden opgerekt tot 95 jaar.

Hiertegen kwam felle kritiek van wetenschappers. Hoogleraar auteursrecht Bernt Hugenholtz fulmineerde over een 'schandalig douceurtje voor de platenindustrie'. Ook de Nederlandse regering was tegen verlenging en dreigde tegen te stemmen.

Naburige rechten zijn verwant aan het auteursrecht en regelen vergoedingen voor uitvoerend artiesten en producenten. Als een orkest een concert van Beethoven, waarop allang geen auteursrecht meer rust, opneemt op cd, dan kan het orkest en de platenmaatschappij dankzij de naburige rechten aanspraak maken op een vergoeding wanneer dat concert wordt uitgezonden.

Nog niet definitief

De Europese Commissie verwelkomt het besluit van het EP. Het voorstel moet nog wel door de Raad van Ministers worden goedgekeurd. Die zullen zich hier binnenkort over buigen.

NVPI, de Nederlandse branchevereniging van de entertainmentindustrie, is blij met het besluit. "Het belangrijkste is dat het Europees Parlement hiermee erkenning geeft aan het feit dat het een kwestie van eerlijkheid is ten opzichte van de artiesten die aan de muziekcultuur bijdragen. Het is een belangrijk signaal aan de Counsil. Het is nu aan hun om ook het juiste te doen en het voorstel te steunen", aldus de woordvoerder van NVPI tegen Webwereld.