Epson heeft bij de Amerikaanse International Trade Commission een klacht ingediend tegen 24 partijen die inktcartridges maken, importeren of verkopen op de Amerikaanse markt. Het bedrijf wil dat deze 24 ondernemingen hun werk staken. Daarnaast wil de Japanse printerfabrikant een schadevergoeding zien.

Bij het Engelse Hooggerechtshof heeft Epson Medea aangeklaagd. Ook dit bedrijf zou de patenten van Epson schaden door in het Verenigd Koninkrijk inktcartridges te verkopen waarbij inbreuk zou zijn gemaakt op patenten van de printermaker. Medea verkoopt deze cartridges onder de naam Inkrite Photo Plus met als slogan 'uniek en radicaal anders'. Volgens Epson zijn deze cartridges echter een imitatie van zijn eigen inktpatronen. Middels de rechtszaak wil Epson de 'zaken rechtzetten'.

Eerder had Epson al rechtszaken lopen tegen andere bedrijven uit onder andere Amerika, Frankrijk en Hong Kong. Multi-Union uit Hong Kong mag inmiddels 75 modellen niet meer verkopen in de Verenigde Staten als gevolg van de rechtszaak aangespannen door Epson.