Wat gebeurt er eigenlijk met al je sociale media-accounts na je dood? Omdat de meeste mensen hier niets voor regelen, willen Amerikaanse wetgevers dat die accounts standaard beschikbaar komen voor je nabestaanden na je overlijden. Hiermee zeggen ze de privacy van burgers beter te beschermen.

Standaard geen privacy

Maar die voorgenomen maatregel lokt heftige kritiek uit van burgerrechtenorganisaties als ACLU en de EFF. Elk half jaar brengt e-commerce-organisatie NetChoice de lijst iAWFUL uit met daarop de lelijkste digitale wetgeving. Deze maand zijn dertien wetsvoorstellen die allemaal het beschikbaar maken van je online informatie na overlijden uitgeroepen tot onbetwiste nummer één.

Want de keerzijde is dat online informatie verplicht moet worden gedeeld na het overlijden, ook als de overledene in kwestie dat eigenlijk niet wil, maar niets daarvoor heeft geregeld. Het default effect geldt dan voor het opgeven van privacy.

Een organisatie die de gegevens op verzoek van nabestaanden weigert te overhandigen, overtreedt in dat geval de wet. Volgens NetChoice is het nalaten van informatie iets wat burgers beter zelf kunnen regelen, in plaats van dat het op deze manier wordt verplicht.

Lees ook: 7 x digitaal leven na de dood