Vlak voor de ontknoping om de landstitel zijn de Nederlandse voetbalclubs erin geslaagd enkele sites die Eredivisiewedstrijden illegaal streamden of embedden uit de lucht te halen.

Vrijblijvende voetbalstreams

Het gaat om Vrijblijvend.com en de alternatieve domeinextensies Vrijblijvend.co.uk en .asia. De hoofdsite wordt gehost door Internet Dienstverlening bv uit Heemskerk, op welk adres ook B-Smarthosting, 1Eurohosting en Webcreators staan geregistreerd. De alternatieve domeinen draaien bij Strato.

“Deze websites maken illegale streams met TV-registraties van de Eredivisievoetbalwedstrijden openbaar in de zin van art. 1 jo. 12 lid 1 sub a Auteurswet zonder toestemming van de rechthebbenden (althans zij dreigen dat te gaan doen),” betoogden de advocaten van de voetbalclubs.

Een maand geleden werd Vrijblijvend.com al eens op zwart gezet. Maar toen ging de site met andere domeinextensies verder en later kwam ook de .com site weer online.

Vrijblijvend dood tweet

Kampioensweekend

Aangezien half Nederland zich opmaakt voor een spannend voetbalweekend, leiden de clubs enorme verliezen als de ontknoping illegaal live is te zien op internet, aldus de advocaten. De eis: de sites moeten prompt offline, op straffe van 10.000 euro per dag(deel).

De rechter heeft dit zogenaamde ex parte bevel goedgekeurd. Inmiddels zijn alle drie de sites uit de lucht. Vrijblijvend.com redirect zelfs naar de site van het advocatenkantoor van de voetbalclubs, Klos Morel Vos & Schaap.

De redirect was overigens geen onderdeel van de eis, licht advocaat Arnout Groen van Klos Morel Vos & Schaap toe. "De domeinnaam is niet geconfisqueerd en wij hebben verder geen bemoeienis in dat redirecten. Daar is zelf voor gekozen door vermoedelijk de ISP of de (anonieme) domeinnaameigenaar."

Ex parte omstreden

Een ex parte bevel is een omstreden juridisch paardenmiddel, dat vooral wordt gebruikt in dringende auteursrechtszaken. De spoedprocedure wordt namelijk beoordeeld zonder medeweten en wederhoor van de aangeklaagde partij. Dit omdat de urgentie en belangen groot zijn of de gedaagde onvindbaar.

Een jaar geleden had het usenet-platform FTD nog een ex parte verbod van producent Eyeworks aan de broek, omdat het het illegaal delen van de film 'Komt een vrouw bij de dokter' zou faciliteren.

De hoster Internet Dienstverlening was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.