De staat Delaware heeft een wet aangenomen waarin is opgenomen dat het voortaan mogelijk is je e-mail-account, sociale media-accounts en je opslagdomeinen als Dropbox en Google Drive na te laten aan je erfgenamen. Google en Facebook zijn er op zijn zachtst gezegd niet gelukkig mee, meldt Ars Technica.

Wet heeft grote impact op Google, Facebook

De wet moet voorzien in de nieuwe werkelijkheid, waarin persoonlijke bezittingen als hardcopy foto's, brieven en andere uitingen hun digitale weg hebben gevonden in e-mail, Facebook en andere vormen van gedeelde communicatie. Maar de wet heeft grote impact op de manier waarop bedrijven als Facebook en Google met dat soort gevallen omgaan.

Een advocatenkantoor dat onder meer Google, Yahoo en Facebook vertegenwoordigt, is fel tegen de wet. "De wet houdt geen rekening met de privacy van anderen, die in verbinding hebben gestaan met de overledene. Het kan hier immers gaan om zeer vertrouwelijke documenten en communicatie die betrekking hebben op mensen die nog leven. Dat kan zelfs gaan om patienten van overleden artsen en psychiaters."

Mogelijk verwarring en valse verwachtingen

Overigens is in de wet van Delware ook opgenomen dat federale wetten nog voorrang krijgen en dus mogelijk een overdracht van bestanden (in sommige gevallen) verbiedt. "Dat levert dus verwarring en valse verwachtingen op", zeggen de advocaten van Google en Facebook.

Facebook en Google zullen naar aanleiding van de wet mogelijk ook hun eigen beleid moeten aanpassen. Nu is het nog zo dat op aanvraag een account van een overledene wordt gewist. Twitter heeft daarnaast besloten ook foto's van overledenen te verwijderen , na het debacle op dat sociale netwerk met de dochter van de onlangs overleden Robin Wiiliams.