Ericsson brengt met een gigantische overdracht een patenttrol in stelling die royalties over cruciale 2G, 3G en LTE-technologie moet gaan afdwingen van concurrenten. Unwired Planet, een van de uitvinders van het mobiele internet maar tegenwoordig patenttrol, krijgt 2185 octrooien van de Zweedse netwerkreus, waaronder veel standaardessenti├źle patenten met betrekking op GSM, UMTS en LTE.

Afgekeken van Nokia en Microsoft

De transactie lijkt sterk op de deal die Nokia en Microsoft sloten met MOSAID. Unwired krijgt namelijk feitelijk de patenten en betaalt Ericsson terug met toekomstige omzet die het goedschiks of kwaadschiks bij licentienemers ophaalt. Hoe hoger de inkomsten, des te meer geld er terugvloeit naar Ericsson.

Ericsson mengt zich de laatste tijd steeds explicieter in de mobiele patentoorlog. Recent klaagde het Samsung aan wegens patentschending. Unwired laat zich ook niet onbetuigd en sleepte eerder al Apple, RIM en Google voor de rechter. Die zaken lopen nog.

Huurtrollen jagen op rivalen

Unwired belooft in een verklaring aan beurswaakhond SEC dat het de FRAND-beloften van Ericsson zal voortzetten. Maar daarmee is de dreiging van oneerlijke royalty stacking niet van de baan. Op deze manier kan een bedrijf door zijn patentportfolio op te knippen en deels te voeren aan trollen meer inkomsten genereren dan uit het voorheen complete portfolio. Oftewel, de som der delen is meer waard dan het geheel. Concurrenten worden hiermee op kosten gejaagd.

In de VS staan patenttrollen om die reden sinds kort ook op de antitrustradar. Niet zozeer de zelfstandige trollen , maar juist de trollen die in stelling worden gebracht door verschillende grote techreuzen met enorme octrooiportfolio's, met mogelijk concurrentievervalsende gevolgen voor de hele sector. Google klaagt in de VS over de MOSAID-constructie van Nokia en Microsoft. In Europa heeft Google hierover zelfs een formele antitrustklacht ingediend.