Volgens een woordvoerder van Ericsson maakt Samsung in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten oneigenlijk gebruik van gepatenteerde technologieën.

"Ericsson heeft langdurig met Samsung onderhandeld over het vernieuwen van licenties. Maar deze gesprekken zijn op niets uitgelopen", legt Ase Lindskog van Ericsson tegenover persbureau Reuters uit. De licenties die Samsung had, zijn op 31 december verlopen. De gepatenteerde technologieën betreffen gsm, gprs en edge.

"We moeten helaas deze actie ondernemen, want we moeten onze aandeelhouders en investeerders beschermen die de laatste jaren veel hebben geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling", aldus Lindskog.

Samsung Nederland bevestigt dat er in Nederland en diverse andere landen een aanklacht is binnengekomen. Inhoudelijk wil Samsung op dit moment geen reactie geven.

Het is niet voor het eerst dat Ericsson via de rechter licenties probeert af te dwingen. Een jaar geleden klaagde Ericsson Sendo aan voor inbreuk op patenten op gsm- en gprs-technologieën. Ook Qualcomm kreeg het eerder al aan de stok met Ericsson vanwege vermeende patentschending.