De patentoorlog breidt zich uit. Het Zweedse Ericsson, dat duizenden patenten heeft op het gebied van draadloze telecommunicatie, klaagt Samsung aan voor de rechtbank in Oost-Texas. Volgens Ericsson weigert Samsung een redelijke royalties te betalen voor de talloze standaardessentiële octrooien van de Zweedse netwerkleverancier.

Ericssson is bereid aan een ieder zijn draadloze patentportfolio onder redelijke voorwaarden in licentie te geven, de zogenoemde FRAND-belofte. Maar Samsung weigert dit koppig na twee jaar onderhandelen, stelt Ericsson. Er zit dus niets ander op dan de Koreaanse techreus aan te klagen.

Verbod op talloze Samsung-apparaten

Ericsson zet in totaal 24 patenten op 3G, 4G en Wifi-technologie in tegen Samsung (zie dagvaardingen onderaan). Samsung's mobiele telefoons, tv's, muziekspelers en zelfs BluRay-spelers maken inbreuk, claimen de Zweden. Opmerkelijk genoeg vraagt Ericsson om een verkoopverbod op al die apparaten. Er woedt namelijk een heftige discussie of het inzetten van FRAND-patenten voor een verbod wel of geen machtsmisbruik is.

Samsung weigert bovendien zijn eigen pakket cruciale mobiele patenten onder FRAND-voorwaarden in licentie te geven. Volgens Ericsson is Samsung daarmee dubbel hypocriet. “Samsung heeft een geschiedenis met het manipuleren van FRAND-tarieven afhankelijk of het de licentienemer of -bieder is. Het meest recente voorbeeld is het inzetten van zogenaamd standaardessentiële patenten tegen Apple."

UPDATE: Samsung laat weten in goed vertrouwen met Ericsson te hebben onderhandeld, maar dat die "excessieve" eisen op tafel legde. De beide bedrijven hadden in 2001 en 2007 al een patentdeal gesloten, maar Ericsson eist nu ineens "significant meer royalties voor hetzelfde portfolio", aldus Samsung.

Aanklacht Ericsson vs Samsung Aanklacht 2 Ericsson vs Samsung