Ericsson gaat het Iraanse telecombedrijf MCCI helpen om zijn netwerk uit te breiden en heeft daarvoor een contract afgesloten tot 2021. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen persbureau Reuters. Ericsson zegt in interne documenten, die in het bezit zijn van Reuters, dat het gaat om “normale burgerdiensten", maar Iraanse mensenrechtenorganisaties zeggen dat het Iraanse regime diezelfde netwerken gebruikt om dissidenten te vinden en te monitoren.

Standaard telecommunicatiemateriaal valt niet onder de internationale sancties, merkt ook Reuters op. Wel heeft Ericsson eerder gezegd juist zijn activiteiten in Iran af te bouwen en geen nieuwe contracten af te sluiten, een belofte die het bedrijf deed samen met drie andere netwerkleveranciers.

Wel of geen breuk met eerdere beloften?

Ericsson lijkt dus te breken met die beleidswijziging, maar ontkent dat tegen Reuters. “We hebben geen contracten verlengd met MCCI en hebben daartoe ook geen plannen." De uitbreiding van het netwerk van MCCI zou volgens Ericsson onder het al sinds 2008 bestaande contract vallen. De Zweden wilden verder geen details meer kwijt over de zaak.

Twee andere leveranciers van MCCI, Nokia Siemens Networks en het Chinese ZTE, zeggen niet in het project te participeren. Huawei weigert op de zaak in te gaan maar zegt dat het zijn activiteiten in Iran limiteert. Wel worden nog diensten geleverd aan Iraanse klanten “om de telecommunicatie voor Iraanse burgers zeker te stellen."