Beide bedrijven doen dit om hun klantenbestand uit te breiden teneinde de tegenvallende verkoop van mobiele telefoons tegen te gaan.

Derde plaats op de wereldranglijst

Het nieuwe bedrijf dat door de fusie ontstaat zal de derde plaats innemen op de wereldranglijst, na concurrerende marktleiders Qualcomm en Texas Instruments. Het bedrijf heeft nog geen naam maar het zal zich gaan vestigen in Genève, waar ook het hoofdkantoor van STMicro zich bevindt. Van de 8.000 werknemers zijn er 5.000 afkomstig van STMicro en 3.000 van Ericsson.

De groei van de mobiele telecomindustrie zorgt voor een grotere vraag naar kwalitatief hoogstaande toestellen en de noodzaak voor telecombedrijven om hun kapitaal en hun ontwikkelingsafdelingen te bundelen.

Nokia is positief

Eén van de belangrijkste klanten van het nieuwe bedrijf is Nokia, die de fusie omschreef als een positieve ontwikkeling die een sterke speler voor de industrie opleverde. Analisten wezen er echter op dat de Finse telefoongigant -fabrikant van 40 procent van alle telefoons wereldwijd- geen liefhebber is van Qualcomm. Nokia is meerdere keren in juridische strijd verwikkeld geweest met het Amerikaanse bedrijf, dus een sterke Europese rivaal voor Qualcomm zou Nokia goed uitkomen.

Fusie met NXP

Ericsson stopt zijn mobiele platformdivisie in de fusie die gespecialiseerd is in modems en het ontwerpen van multimedia telefoons, evenals een financiële injectie van 1,1 miljard dollar. Hiervan gaat 700 miljoen dollar naar STMicro. Op zijn beurt brengt STMicro zijn mobiele chipdivisie onder in de fusie, die minder dan een maand is ontstaan nadat STMicro mobiele chipafdeling fuseerde met het in Nederland gevestigde NXP Semiconductors. Waarde van deze afdeling is een geschatte 1,2 miljard dollar.

De onderneming zal chips leveren voor een grote diversiteit aan mobiele telefoons, variërend van goedkope prepaytoestellen tot de volgende generatie multimediatelefoons. Naast Nokia worden ook SonyEricsson, Samsung, LG en Sharp klanten van het nieuwe bedrijf. De enige fabrikant van mobiele telefoons die geen chips gaat afnemen is het in de VS gevestigde Motorola.