Het vertrouwelijke strafdossier, genaamd Madras, bevat volgens De Telegraaf pikante informatie, waaronder bedreigingen in de Amsterdamse vastgoedtop. De krant heeft een exclusief interview met de omstreden ondernemer en publiceert het strafdossier. De Amsterdamse persofficier heeft laten weten niet blij te zijn met de actie van De Vlieger. "Het kan de belangen van andere verdachten en getuigen schaden."

Met het interview opent De Vlieger de aanval op het OM. "Justitie hééft geen zaak en dat moet nu maar eens duidelijk worden. Het is een absolute schande, ik ben gewoon een leuke ondernemer. Ik vecht nu terug, vooral voor mijn trots en waardigheid voor mijn kinderen." Justitie onderzoekt de handel en wandel van De Vlieger, omdat zij hem verdenkt van afpersing en bedreiging.

Erik de Vlieger is een omstreden persoon. Aanvankelijk werd hij gezien als een geniale ondernemer, maar in de afgelopen jaren brokkelde zijn imperium langzaam maar zeker uit elkaar. Begonnen met de naaimachinehandel van zijn vader, is zijn bedrijf IMCA inmiddels uitgegroeid met meer dan honderd vennootschappen: van vastgoed tot luchtvaart, van scheepvaart tot media.

Drugsgeld

Zijn toenmalige vliegmaatschappij Dutchbird raakte in opspraak, nadat de directie werd verdacht van het witwassen van drugsgeld. Tevens stond De Vlieger met zijn uitgeverij NTG lijnrecht tegenover journalistenvakbond NVJ. Betalingsachterstanden van freelancers en bezuinigingen op de redacties waren het personeel in het verkeerde keelgat geschoten.

Begin dit jaar kondigde De Vlieger aan te stoppen als ondernemer. "Ik heb er geen lol meer in en kies daarom nu voor mijn gezin", verklaarde hij destijds. Met name het voortdurend weerleggen van kritiek was hij beu.

Het strafdossier wordt vandaag online gezet op www.telegraaf.nl/pdf/devlieger/