Werknemers besteedden het afgelopen jaar zo'n 4,9 uur per week aan persoonlijke telefoontjes, privé e-mail en het surfen naar ondermeer vakantiewebsites. Van enige balans is geen sprake. Werknemers compenseren namelijk slechts 2,4 uur met het lezen van werkmail en het bezoeken van zakelijke websites in de avonduren en weekends.

Het verlies aan oneigenlijk surfgedrag onder werktijd is bovendien met met 67 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de ICT Barrometer van Ernst & Young, een tweemaandelijks onderzoek onder directeuren, managers en professionals.

Die jeugd van tegenwoordig

Jongere werknemers lijden onder een aanzienlijk slechter arbeidsethos. Medewerkers onder de 35 mailen, surfen en bellen driemaal zo veel onder werktijd als hun oudere collega's, concludeert het onderzoek. Ook weten vrouwen werk en prive lastig te scheiden: zij verspillen vijfmaal zoveel tijd als hun mannelijke collega's.

"Ongelooflijk dat het privégebruik zo enorm is toegenomen. Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is [dat] mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren," stelt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young.

Een onderneming met 100 werknemers loopt elke maand zo'n 1,000 uur aan arbeidsproductiviteit mis, rekent hij voor. "Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem dat direct moet worden aangepakt."

Webfilters

Vooral grote ondernemingen hebben regels opgesteld rond privésurfen, maar bij slechts eenderde van de bedrijven worden die regels ook gecontroleerd. Bij de overheid en non-profit instellingen is dat met 27 procent nog lager.

Bedrijven kunnen de toegang tot bepaalde websites eenvoudig blokkeren via webfilters. Vooral sekssites worden vaak geblokkeerd, gevolgd door spelletjes en goksites, chatnetwerken en bijvoorbeeld Youtube.

Helft blokkeert Myspace of Facebook

Van de Amerikaanse bedrijven met een webfilter blokkeert zo'n 50 procent toegang tot Myspace en/of Facebook, zo blijkt uit een onderzoek van Barracuda Networks, een leverancier van webfilterapparatuur.

Bedrijven blokkeren echter primair websites omdat zij virussen en andere online bedreigingen buiten de deur willen houden. Verlies aan arbeidsproductiviteit werd pas als tweede aanleiding genoemd.

Een verbod op privésurfen wordt bovendien vaak als betuttelend ervaren. Analistenbureau Gartner adviseert daarom het webverkeer in de gaten te houden en individuele overtreders aan te spreken op hun wangedrag.

"Omdat het zo eenvoudig is om webverkeer te monitoren, is het ook eenvoudig om werknemers aan te pakken die hun tijd verdoen op sociale netwerken," stelt Peter Firstbrook, een research director voor Gartner.

"Het is contraproductief om alle werknemers te straffen voor de misstappen van een enkeling."

Foto op de voorpagina bij dit artikel: John Jon. Creative Commons 2.0