Nu nog bieden beheerders van kabelnetwerken alleen hun eigen diensten aan. Zo is de internetdienst @Home gekoppeld aan Essent, Wanadoo aan Casema en Chello aan UPC. Maar als het aan Essent en Casema– respectievelijk de nummer twee en drie van Nederland – ligt, komt in deze situatie snel verandering. Casema-directeur Henk de Goede zei onlangs tegenover Automatisering Gids dat Casema haar kabel wil openstellen voor de concurrentie. Op deze manier moeten UPC, Casema en Essent elkaars diensten toelaten. Het wachten is volgens De Goede op toestemming van France Telecom, het moederbedrijf van zowel Casema als Wanadoo.Casema verwacht dat alles binnen negen maanden gerealiseerd kan worden. Woordvoerder Edwin van Laar van Essent wil geen termijn noemen. Essent is al langer een voorstander van openstelling van de kabelnetwerken, maar vond naar eigen zeggen tot voor kort nog geen gehoor. Nu lijkt in ieder geval Casema om te zijn.

Blij verrast

"We zijn blij verrast dat Casema nu ook voor openstelling is", zo zegt Van Laar. Volgens Van Laar moet UPC nog altijd niets hebben van de ideeën. "Waarom ze zo radicaal tegen zijn, weet ik niet." Insiders in de kabelwereld denken dat dat te maken heeft met het feit dat UPC beursgenoteerd is. Als UPC haar dure netwerk moet delen met andere providers, is dat niet goed voor de koers.Zo kelderde de koers van UPC in maart nadat de telecomwaakhond OPTA en mededingingsautoriteit NMa een consultatierapport uitbrachten waarin werd gepleit voor verplichte openstelling van de kabelnetwerken. Beleggers reageerden daar paniekerig op. Al in mei vorig jaar presenteerde het kabinet de Kabelnotitie, waarin werd gesteld dat kabelexploitanten voorlopig nog met rust moeten worden gelaten maar op termijn – zo'n twee jaar - concurrerende internetaanbieders op hun netwerk moeten toelaten.

Nog veel werk

Casema en Essent willen dit dus voor zijn. Volgens Van Laar moet er echter nog heel wat werk worden verzet. Zo wil Essent controle over het eigen netwerk behouden. Verder is belangrijk dat de andere netwerken kwalitatief even goed zijn als het eigen netwerk. "@Home staat als goede dienst bekend, over de twee andere laat ik me niet uit", zo zegt Van Laar diplomatiek."Als we de diensten van @Home via UPC en Casema gaan aanbieden, dan moeten we er zeker van zijn dat die andere netwerken even goed zijn als die van ons. Anders heeft het allemaal geen nut." UPC zegt bij monde van woordvoerder Bert Holtkamp nog altijd `geen voorstander' van openstelling van de kabelnetwerken te zijn. "Zowel economisch als technisch is zoiets een zeer moeizame zaak", zo stelt Holtkamp.