Daartoe heeft een speciaal opgerichte studiegroep van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) besloten – het instituut dat verantwoordelijk is voor de meeste standaarden en protocollen in de it.

De studiegroep werd in juli opgericht om uit te zoeken welke snelheid het meest geschikt zou zijn voor de volgende ethernetstandaard. Naast 100 Gbps werden ook 40 Gbps, 80 Gbps en 120 Gbps overwogen.

De keuze voor 100 Gbps komt als een welkome ontwikkeling voor grote bedrijven en carriers, denkt John D'Ambrosia, voorzitter van de groep. Zij hebben snellere verbindingen nodig hebben om aan de gestegen vraag naar video, 'high performance computing' en applicaties te voldoen.

Ethernet werd meer dan dertig jaar geleden geïntroduceerd. De standaard, die het mogelijk maakt om verpakte data over een netwerk te transporteren, werd in het '10 Mbps-tijdperk' populair bij bedrijven met een local area network (lan).

Na de 'acceptatie' verschenen ook snellere varianten: fast ethernet (100 Mbps), gigabit ethernet en 10 gigabit ethernet.

Een werkgroep van het IEEE gaat nu uitzoeken hoe het de nieuwe standaard kan realiseren. D'Ambrosia verwacht dat de eerste 100 Gbps-producten pas in 2009 of 2010 verschijnen. Bron: Techworld