Want een 'ethische' robot kan niet kiezen. Dat blijkt uit een experiment van de Britse Universiteit van Bristol. Daarbij moest de Asimov-robot, vernoemd naar de science fiction-schrijver Isaac Asimov die bekend stond om zijn robotverhalen waaronder I, Robot uit de jaren '40 en zijn drie wetten van de robotica, voorkomen dat 'menselijke' robots in een ravijn belanden.

Maar in zijn dappere poging om de held uit te hangen ging steevast van alles mis. Eén menselijke robot kan Asimov nog wel van de ondergang behoeden. Maar zodra het er meer worden, komen zijn gebreken aan de oppervlakte. De robot, die volledig is geprogrammeerd om zowel zijn omgeving als de beoogde levens die hij moet redden exact te kennen, faalt hard.

Tijd genoeg, maar...

De Asimov-robot stond zo ingesteld dat hij zoveel mogelijk levens moest redden. Uiteindelijk lukt dat niet bepaald, zo blijkt uit een vrijgegeven video van het experiment. Dat komt niet omdat hij tijd te kort komt. Integendeel, legt onderzoeker en robot-expert Alan Winfield uit aan Yahoo News. "We introduceerden een derde robot - acterend als een tweede menselijke robot. Daardoor ontstond een dilemma voor onze ethische robot- welke zou hij kiezen?"

Zie hieronder het resultaat: