<p/>

Het online winkelbedrijf toonde zich vorig jaar nog redelijk tevreden over de behaalde resultaten en had goede verwachtingen, maar gaf op 15 december plotsklaps een omzetwaarschuwing af

eToys is naar eigen zeggen tot het besluit gekomen de vestiging in Groot-Brittanni├ź te sluiten vanwege de tegenvallende resultaten de afgelopen maanden van het bedrijf en algehele marktontwikkelingen. Een woordvoerder van eToys zegt tegen CNET dat de Europese vestiging volledig afhankelijk was van geldelijke steun van het Amerikaanse moederbedrijf.

De Britse vestiging van eToys is op dit moment de enige werkende site in Europa en bedient als zodanig de rest van Europa. Op 19 januari sluit de Britse vestiging zijn deuren. 74 werknemers zullen hun baan verliezen.

EToys liet tegen het einde van 2000 al doorschemeren dat de verkopen terug begonnen te lopen. Voor het afgelopen kwartaal verwachtte men aanvankelijk nog een omzet die tussen de 210 en 240 miljoen dollar lag. Dat werd kort geleden bijgesteld naar 120 miljoen dollar.

Door de dalende inkomsten zag eToys zich genoodzaakt te zoeken naar een partner om nieuw kapitaal aan te trekken. EToys is in gesprek met de investeringsbank Goldman Sachs om te zoeken naar strategische alternatieven om het hoofd boven water te kunnen houden na maart 2001. Tot die tijd zegt eToys genoeg kapitaal te hebben om te kunnen blijven bestaan.

EToys is op dit moment in Europa de grootste internetwinkel voor speelgoed en kinderspullen. In de Verenigde Staten staat het op de tweede plaats. Het 'duo' Amazon en Toys 'R' Us is daar de grote concurrent. Volgens de gegevens van onderzoeksbureau Nielsen/NetRatings had Toys 'R' Us tijdens de afgelopen kerstperiode 123 miljoen bezoekers. Vijf keer zoveel als eToys.

In mei vorig jaar betitelde Goldman Sachs het bedrijf als een dotcom-bedrijf dat tegen het eind van 2000 serieuze problemen zou kunnen krijgen om genoeg inkomsten te verwerven. Vorig jaar moesten twee andere online speelgoedwinkels de deuren al sluiten wegens tegenvallende inkomsten. In mei stopte Toysmart.com en enkele weken laten volgde Toytime.com.

<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Speelkwartier voorbij voor online speelgoedzaken</b> (23 mei 2000)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Speelgoedwinkel eToys sluit vrede met artiesten van Etoy</b> (27 januari 2000)<br/>