Uit documenten van de Europese Commissie blijkt maandag dat de de hogere importheffing op digitale camera's slechts op beperkte schaal wordt ingevoerd. De Europese Unie overwoog om de importheffing op digitale camera's te verhogen van 5 naar 12,5 procent. Veel fotocamera's kunnen tegenwoordig ook filmpjes opnemen en voor digitale videocamera's gold al een heffing van 12,5 procent.

De Commissie heeft nu besloten om alleen de heffing op geavanceerde fotocamera's die minimaal een half uur kunnen filmen in hoge kwaliteit, te verhogen naar 12,5 procent, zo meldt het ANP. Europarlementari├źr Jules Maaten van de VVD verklaarde tegenover het persbureau tevreden te zijn met het besluit. Maaten had eerder protest aangetekend tegen de oorspronkelijke plannen. Volgens Maaten valt bijna geen enkele fotocamera onder de hogere heffing.

Alleen camera's die kunnen filmen met een resolutie van 800 bij 600 pixels en minimaal 23 beelden per seconde, worden duurder als de maximale filmduur met die instellingen dertig minuten of langer bedraagt. Het ANP meldt dat videocamera's die niet aan deze eisen voldoen, nu juist goedkoper gaan worden.