Het project ACSI (Artifact-Centric Service Interoperation) werkt aan nieuwe computermodellen om diverse clouddiensten in een centraal beheerd platform onder te brengen. Volgens IBM, dat een driejarige samenwerking aangaat met de Europese Unie, is het coördineren van meerdere clouddiensten op dit moment een tijdrovende klus.

"Tot nu toe hebben moeten organisaties veel tijd en geld investeren in het conventioneel, vaak handmatig aanpassen van de werkzaamheden om te zorgen dat hun internetdiensten met elkaar communiceren en samenwerken", zegt consortiumleider Fabiana Fournier, een IBM-onderzoeker.

Het onderzoek moet bedrijven, ook in het MKB, volgens IBM helpen om internetdiensten flexibel in te zetten, zonder veel te investeren in dure ict-expertise. Doel is open source SaaS-software te creeren die hierbij helpt.

De Technische Universiteit Eindhoven is een van de betrokken universiteiten. Daarnaast doen onderzoekers uit diverse andere landen mee aan het project.

Bugs opsporen

Daarnaast is er onder leiding van IBM een tweede consortium gecreëerd, dat werkt aan het project PINCETTE, dat tot doel heeft de betrouwbaarheid van software te vergroten door bugs sneller op te sporen. De resultaten van dit onderzoek worden waarschijnlijk gedeeld met de open source gemeenschap, schrijft IBM.

De software van het PINCETTE-project moet helpen bij testen, diagnose stellen en onmiddelijk patchen van bugs in software. Het moet helpen voorspellen wat upgrades betekenen voor Saas-systemen, en wat voor gevolgen dit heeft voor de interoperabiliteit.

Een groep bedrijven participeert in dit project, zoals ABB dat beheersoftware voor de energiesector maakt, en IAI. Dat bedrijf maakt onder meer software waarmee onbemande vliegtuigjes bijvoorbeeld bosbranden kunnen detecteren.