Eurocommissaris Joaquín Almunia zegt volgens Reuters dat er nog geen effectieve oplossing is van Google om de gewraakte concurrentiepraktijken aan banden te leggen. Microsoft en andere concurrenten zoals Ciao! klagen onder meer over de manier waarop de zoekgigant het concurrenten onmogelijk zou maken resultaten fatsoenlijk te indexeren.

EC ontevreden

De Europese Commissie is daarop een antitrustonderzoek gestart. Google is aan het onderhandelen met de EU om via een schikking te zorgen dat het aan de wensen van de EU voldoet. Dit proces vindt plaats achter gesloten deuren, maar Almunia laat nu doorschemeren niet tevreden te zijn over de voorstellen van Google.

Almunia zei gisteren in een speech op de Fordham University in New York dat de antitrustzaak doorgaat als er geen voorstellen zijn waar de EU tevreden over is. “We zijn er nog niet en het moet duidelijk zijn dat als we in de afwezigheid van een bevredigend voorstel op korte termijn, ik onze formele procedure zal moeten doorzetten", aldus Almunia.

Geen monopoly

Eerder zou de EC al in het voorjaar een oordeel vellen over de antitrustzaak, maar in plaats daarvan kwam de commissie met een schikkingsvoorstel. Google moest zelf met een plan komen. Eurocommissaris Kroes heeft ook al gedreigd met een harde aanpak van Google omdat het bedrijf zijn eigen diensten voortrekt en daarmee een monopolypositie probeert te bemachtigen.

Een rechtbank in Brazilië oordeelde begin deze maand in het voordeel van Google in een soortgelijke antitrustzaak die was aangespannen door een Braziliaans zoekbedrijf. Volgens de rechtbank heeft Google geen monopoly op zoekresultaten op winkelgebied en mag Google zijn resultaten presenteren op de manier waarop het bedrijf dat geschikt vindt.