De twee grootmachten hebben tot deze maatregel besloten nadat ze eind vorig jaar in slechts twee weken meer dan 360 duizend nagemaakte voorwerpen in beslag hebben genomen. Tijdens de inbeslagname werden er chips en componenten van meer dan 40 verschillende merken aangetroffen, waaronder Intel, Cisco en Philips, met een waarde van meer dan 1,3 miljard dollar, meldt Reuters.

Geavanceerdere methodes

Dan Baldwin, U.S. Customs and Border Protection Assistant Commissioner, laat weten dat de wereld in dit opzicht in rap tempo aan het veranderen is: "Vervalsers gebruiken tegenwoordig veel geavanceerdere methodes, ze vervoeren hun goederen niet langer op de traditionele manier, in handtassen of schoenen. Er worden steeds meer high-tech goederen verscheept die invloed hebben op belangrijke infrastructuren". Baldwin doelt hiermee op het feit dat geïntegreerde chips gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden, waaronder computers, vliegtuigen, auto's en telecommunicatie.

Gesprekken en onderzoeken

Woordvoerders van de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben laten weten gesprekken aan te willen gaan met importeurs om te kijken hoe de vervalste onderdelen op de markt terechtkomen. Daarnaast zullen er strafrechtelijke onderzoeken worden ingesteld en zal er worden gepraat met China, waar de meeste vervalsingen vandaan komen. Er kon nog niet worden vastgesteld of de importeurs van de goederen op de hoogte waren van het feit dat ze vervalste producten importeerden. Ook wist men niet of de producten van slechts een paar fabrieken afkomstig waren of dat het probleem groter is.

200 miljard dollar

Volgens de Organization for Economic Co-operation and Development gaat er in de markt rond vervalste producten voor consumenten inmiddels zo'n 200 miljard dollar per jaar om, hetgeen gelijk is aan 2 procent van de totale wereldhandel. China is daarbij de grootste boosdoener.