Dit zegt Amelia Torres, woordvoerder van de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU. Een dergelijk onderzoek is volgens haar een standaardprocedure bij overnames waarbij de gezamenlijke omzet hoger uitkomt dan 5 miljard euro per jaar en waar de bedrijven afzonderlijk een omzet van 250 miljoen euro in de EU-landen behalen.

Hewlett-Packard en Compaq voldoen ruimschoots aan deze voorwaarden. Zij behalen een totale jaaromzet van 87 miljard dollar. De twee fabrikanten hebben – bij elkaar opgeteld – een marktaandeel in het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Azië) van 25,8 procent. Hiermee is HP/Compaq ruimschoots marktleider in pc-verkopen.

In het tweede kwartaal had Compaq een aandeel van 17,4 procent, gevolgd door Dell met 10,1 en HP met 8,4 procent.

De partijen moeten hun plannen binnen zeven dagen na het tekenen van de overeenkomst melden aan de Commissie. Deze zal direct daarna met het onderzoek beginnen. Hierna komt er ofwel een fiat of een diepteonderzoek.

Concurrentie

De concurrentie zegt ondertussen niet echt onder de indruk te zijn van de aankondigde fusie. "We denken niet dat de concurrentie op de korte termijn heviger wordt", zo zegt woordvoerder Barbara Schädler van Fujitsu Siemens. "In de periode na de fusie zullen HP en Compaq zwaar naar binnen zijn gekeerd, wat ons juist mogelijkheden geeft."

Voor de bestaande klanten van HP en Compaq brengt de fusie allen maar onzekerheid met zich mee, zo denkt Schädler. "Niemand weet wat de gevolgen zullen zijn voor de productlijnen. Wat is de toegevoegde waarde van de fusie? Beide bedrijven zijn nogal hardware-georiënteerd, er is nogal wat overlap in hun producten", stelt Schädler.

Andere concurrenten van HP en Compaq – IBM, Sun, Dell en NEC – weigeren op het nieuws commentaar te geven.