Omdat Google nog steeds niet met de juiste oplossingen is gekomen voor een schikkingsplan bij het aan banden leggen van gewraakte concurrentiepraktijken, geeft de EU de zoekgigant een ultimatum. Eurocommissaris Joaquin Almunia geeft Google één maand de tijd om eindelijk met gedetaileerde voorstellen te komen om zo een dreigende boete te voorkomen.

Ontmoeting Schmidt en Almunia

Dat deed Almunia in een ontmoeting met Google's CEO Eric Schmidt in Brussel. Als Google niet aan de verwachtingen voldoet, zet de Europese Commissie zijn antitrustonderzoek door. In dat geval riskeert Google een boete die kan oplopen tot 10 procent van zijn inkomen, met een maximum van 4 miljard dollar. Almunia meldt tegenover Reuters dat hij in januari een gedegen voorstel eist.

“Op basis van de progressie die is gemaakt, verwacht ik nu dat Google in januari met de verplichte gedetailleerd teksten komt", aldus de Eurocommissaris, die tevens aankondigde dat zodra hij het nieuwe voorstel in handen heeft, dit gaat testen met de feedback van Google's rivalen en gebruikers. Google heeft laten weten door te zullen gaan met de samenwerking met de Commissie.

FTC loopt ook vertraging op

Eerder zou de EC al in het voorjaar een oordeel vellen over de antitrustzaak, maar in plaats daarvan kwam de commissie met een schikkingsvoorstel. Google moest zelf met een plan komen. Eurocommissaris Kroes heeft ook al gedreigd met een harde aanpak van Google omdat het bedrijf zijn eigen diensten voortrekt en daarmee een monopoliepositie probeert te bemachtigen.

Ondertussen wordt gesproken dat het antitrustonderzoek naar dezelfde machtspraktijken van Google door de Amerikaanse toezichthouder FTC, met “enkele weken" is uitgesteld. Voorzitter Jon Leibowitz loopt volgens een anonieme bron van Reuters tegen dezelfde vertraging aan als de Europese Commissie.