Het nieuwe project, genaamd Cyber Tools On-Line Search for Evidence (CTOSE), moet organisaties helpen bij het identificeren, beveiligen en opsporen van elektronisch bewijsmateriaal.

Hierdoor moeten wetshandhavers genoeg bewijsmateriaal kunnen verzamelen om - waar dan ook in Europa - een rechtszaak te kunnen voeren.

De nieuwe methode die is ontwikkeld om bewijsmateriaal te verzamelen is echter niet alleen bedoeld voor autoriteiten. Ook systeembeheerders moeten met de gestandaardiseerde procedures overweg kunnen.

Volgens de EU zorgt de nieuwe methodiek ervoor dat al het elektronische bewijsmateriaal van een online delict op legale manier wordt verzameld en gebundeld.

De Europese Unie constateert dat de informatiesamenleving in rap tempo evolueert, waardoor steeds nieuwe manieren van zakendoen worden ontdekt. Internet creëert echter ook mogelijkheden voor criminelen. Informatie, netwerken en gebruikers moeten dus worden beschermd, aldus de EU.

Frauduleuze transacties, computerfraude en identiteitsdiefstal zouden tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. Cybercrime lijkt onlosmakelijk verbonden met pc's, maar juist computers kunnen volgens de EU ook het bewijsmateriaal van een strafbaar feit boven water krijgen.

Logbestanden, mailberichten, tekstbestanden en plaatjes zullen dan ook steeds belangrijker worden als bewijsmateriaal, zo verwacht de EU.

Handleiding

Halverwege dit jaar introduceerde het ministerie van Economische Zaken al een handleiding voor het aangeven van cybercrime.

Het 'Stappenplan Aangifte Computercriminaliteit' (pdf) beschrijft volgens EZ op duidelijke en eenvoudige wijze hoe bedrijven bewijslast kunnen verzamelen als zij het slachtoffer zijn geworden van een digitale inbraak.