Het web is gered, u kunt gerust browsen zonder dat u een piraat bent. Voor de tijdelijke kopieën van webpagina's die hierbij worden gemaakt: één op de grafische kaart (voor het scherm) en één op de harde schijf (de cachefunctie van de browser), is namelijk geen toestemming nodig van rechthebbenden.

Tot dat nogal logische maar cruciale oordeel komt het Europese Hof, die daarmee korte metten maakt met de nogal bizarre claims van Britse kranten. Die stelden dat alle bezoekers van een nieuwsaggregatiesite Meltwater piraten zijn, omdat hun pc twee lokale kopieën maakt van de content, in strijd met het reproductierecht.

Browsercaching geen inbreuk

Tweemaal kregen de kranten gelijk, maar de Britse Hoge Raad was van mening dat deze tijdelijke kopieën zijn uitgezonderd van het auteursrecht. "Als het slechts bekijken - en niet (handmatig) downloaden of printen - van materiaal inbreuk zou zijn, dan zou dat miljoenen gewone internetgebruikers in de hele EU tot piraten maken", constateerde de Supreme Court.

Inderdaad, vonnist nu ook het EU-Hof, het Europees auteursrecht voorziet in tijdelijke kopieën als onderdeel van het raadplegen van content. In de woorden van de hoogste magistraten van Europa:

"Kopieën op het computerscherm van de gebruiker en kopieën in het internetcachegeheugen van de harde schijf van die computer die door een eindgebruiker bij het raadplegen van een internetsite worden gemaakt, voldoen aan de voorwaarden tijdelijk te zijn, van voorbijgaande of incidentele aard te zijn en een integraal en essentieel onderdeel te vormen van een technisch procedé, alsook aan de voorwaarden van artikel 5, lid 5, van die richtlijn, en derhalve zonder toestemming van de houders van auteursrechten mogen worden gemaakt."