“Elke doorgifte of wederdoorgifte van een werk waarbij een specifieke technische werkwijze wordt gebruikt, wordt in beginsel individueel door de auteur van het betrokken werk toegestaan." Dat oordeelt het Europees Hof in een arrest over live streaming van tv-kanalen.

Andere technische werkwijze

De streamingsite is anders qua specifieke technische werkwijze dan tv via de ether, en dus is het streamen een nieuwe openbaarmaking waarvoor toestemming vereist is. En die heeft de Britse commerciële omroep ITV niet gegeven, dus pleegt TVCatchUp inbreuk.

Er is overigens geen sprake van openbaarmaking als een 'technisch middel' slechts dient om de doorgifte “te behouden of te verhogen", schrijft het EU-Hof.

Geen nieuw publiek of winstoogmerk

Maar van een nieuw publiek kan geen sprake zijn, protesteerde TVCatchUp, omdat de site alleen beschikbaar is in Groot-Brittannië, en de mensen daar dezelfde tv-kanalen ook via de ether kunnen ontvangen.

Dat maakt niet uit, aldus het Hof. Omdat in het hoofdgeding al is geconstateerd dat de streamingsite een andere 'specifieke technische werkwijze' heeft dan tv via de ether, is toestemming nodig van de rechthebbenden. Het criterium 'nieuw publiek' is alleen relevant als er geen sprake is van een dergelijke afwijkende technische werkwijze, zoals in een aantal eerdere zaken die het Europees Hof behandelde. Zoals, voor de liefhebbers, de arresten in de zaken SGAE, Football Association Premier League, alsook Airfield/Canal Digitaal.

Een ander belangrijk punt is dat het Hof vindt dat, ten minste in dit geval, het criterium winstoogmerk niet relevant is voor de vraag of er sprake is van openbaarmaking. Overigens heeft TVCatchUp wel een commercieel doel, het toont preroll reclamefimpjes voordat een stream start.

Beiden kanten claimen winst

ITV is blij met de uitspraak en waarschuwt meteen dat het ook andere 'inbreukmakende' streamingsites zal aanpakken. Maar de zaak moest eerst nog terug naar de Britse rechter. TVCatchUp houdt dan ook vol dat het over de hele rechtszaak op de meeste punten heeft gewonnen.