"De roamingverordening is geldig", schrijft het Europese Hof dinsdag in een verklaring. Volgens het Hof is het opleggen van prijsplafonds een "geschikte en noodzakelijke maatregel" om de consument te beschermen tegen hoge prijzen.

Mobiele operators Vodafone, Telef├│nica (O2), Deutsche Telekom (T-Mobile) en France Telecom (Orange) wilden via de rechter de roamingregulering ongedaan laten maken. De in 2007 aangenomen Europese richtlijn heeft er onder meer voor gezorgd dat telefoongesprekken in andere EU-landen sinds 1 juli 2009 maximaal maar 43 eurocent per minuut (exclusief btw) mogen kosten.

Veel geld mee gemoeid

De operators hebben daarover geklaagd. Zij lopen door die opgelegde lagere roamingtarieven een significante omzetstroom mis. Het prijsplafond zou eventueel in strijd zijn met het subsidiariteitsbeginsel, dat stelt dat de Europese overheid pas optreedt als lidstaten zelf niet effectief kunnen reguleren.

De vier bovengenoemde telco's hebben hun bezwaar tegen de cap op Europese roamingtarieven eerst ingediend bij een Britse rechter. Die heeft de zaak doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.

Europese aanpak nodig

In de toelichting op het besluit schrijft het Europese Hof dat de roamingregulering nodig is, "zelfs als zij voor sommige exploitanten negatieve economische gevolgen heeft". Volgens het Hof was een gezamenlijke Europese aanpak nodig "om de harmonieuze werking van de interne markt te waarborgen".

De roamingregulering legt aan operators een prijsplafond voor de tarieven die gelden voor sms- en spraakverkeer. Door onder meer teruglopende inkomsten uit roaming voelen KPN, T-Mobile en Vodafone zich gedwongen om hun tarieven voor mobiele telefonie te verhogen.

Dataroaming

Voor dataverkeer geldt een maximale groothandelsprijs, de prijs die operators elkaar in rekening brengen voor het dataverbruik. Daardoor kunnen operators zelf nog steeds tarieven voor eindgebruikers bepalen, hoewel er wel maatregelen zijn om vakantiegangers niet plots met een hoge rekening te verrassen.