De twee partijen krijgen de hele week de tijd om hun bezwaren in de Europese antitrustzaak toe te lichten. Microsoft is in beroep gegaan tegen de straf die de Europese Commissie in maart 2004 aan het softwarebedrijf oplegde. Die straf bestond uit een boete van 497 miljoen euro, het uitbrengen van een Windows-versie zonder Media Player en het geven van meer openheid over de werking van de serversoftware.

Microsoft zal deze week al deze punten aanvechten. Zo zal Microsoft verzoeken om de boete van 497 miljoen euro, die het bedrijf overigens al lang betaald heeft, omlaag te krijgen. Ook zal het softwarebedrijf betogen dat het loskoppelen van de Media Player en Windows onnodig is geweest.

Waarschijnlijk zal Microsoft het succes van de Ipod en Itunes van Apple noemen als bewijs dat competitie en innovatie nog steeds voorkomt en dat dit dus niet door Microsoft de kop wordt ingedrukt.

Thomas Vinje, die als advocaat van Clifford Chance is ingehuurd door de Europese Commissie, denkt juist dat het heel belangrijk is dat de Europese Commissie de straf rond de Media Player opnieuw uitspreekt.

"Dit omdat er twijfels zijn over mogelijk misbruik van de machtspositie bij het uitbrengen van het volgende besturingssysteem, Windows Vista. Daaraan wil Microsoft ook een reeks programma's koppelen waardoor concurrenten mogelijk op een onoverbrugbare achterstand worden gezet."

Een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg, het op één na hoogste Europese rechtsorgaan, wordt pas over enkele maanden verwacht.