Eurocommissaris voor it, Viviane Reding, waarschuwt dat als er geen oplossing wordt gevonden, China, Rusland en de Arabische wereld een eigen dns-systeem zullen opzetten. "Indien landen het gevoel hebben geen inspraak te hebben wat betreft de ontwikkeling van internet en dat internet gedomineerd wordt door één natie zal internet uiteenvallen", zo voorspelt Reding tegenover The Guardian.

Inzet van de ruzie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is het beheer van domeinen door de ICANN. De EU wil niet dat de VS de touwtjes in handen houdt, maar dat er een wereldwijde organisatie komt die de domeinen beheert. Een aanpassing in de zogeheten rootfile waarin de domeinen beheerd worden, moet momenteel eerst door het Amerikaanse ministerie van Handel worden goedgekeurd. In een rootfile worden ip-nummers met domeinnamen gekoppeld.

Evolutie

De VS is echter niet van plan het domeinbeheer uit handen te geven. David Gross van de Amerikaanse delegatie: "Internet is opmerkelijk stabiel en betrouwbaar en is onvoorstelbaar snel gegroeid. We willen deze technologische evolutie voortzetten. Het opzetten van nieuwe instituten draagt niet bij aan deze evolutie."

De directeur van de ICANN, Paul Twomey, schaart zich achter Gross. "We zijn een groot voorstander van inspraak en overleg, maar we zijn bezorgd over de stabiliteit van internet en willen de ICANN verder ontwikkelen om de stabiliteit te kunnen garanderen." De Amerika maakt zich tevens zorgen om de vrijheid van meningsuiting, wanneer landen als Iran of Pakistan hun eigen 'internet' opzetten en de inhoud daarvan kritisch volgen.

Vraagtekens

De Europese Unie heeft twee weken geleden een tegenvoorstel ingediend. Kort gezegd wil de EU dat overheden kunnen overleggen met de ICANN en dat er een forum wordt ingericht waar overheden ervaringen kunnen uitwisselen. Een woordvoerder van de EU: "Overheden houden internet in de gaten en houden zich alleen bezig met de essentiële kerntaken. Dit forum kan geen besluiten nemen, maar overheden kunnen meepraten over de toekomstige richting van internet." Saudi-Arabië en Iran kunnen zich erg goed vinden in dit voorstel.

De Zweedse minister president schrijft op zijn blog: "We kunnen geen Europa hebben dat toegejuicht wordt door landen als bijvoorbeeld China en Iran op het gebied van het beheer van internet. Zelfs Amerika-sceptici moeten daar toch vraagtekens bijzetten."