Volgens de Commissie zal de samenwerking tussen Micrososft en Yahoo de concurrentieverhoudingen in Europa niet verstoren. In Europa hebben Microsoft en Yahoo gezamenlijk minder dan 10 procent marktaandeel, schrijft de Commissie, terwijl Google zeer dominant is.

Alternatief voor Google

Microsoft bepleitte dat de deal voor meer concurrentie zorgt ten opzichte van zoekmarktleider Google. "Met de overname van Yahoo zoekbusiness, krijgt Microsoft een groter gewicht in zoekreclame, waardoor het een geloofwaardiger alternatief voor Google wordt, en meer waarde kan bieden aan adverteerders."

De Commissie heeft onderzoek gedaan bij belanghebbenden en die denken ook dat de deal voor meer concurrentie zal zorgen.

Microsoft en Yahoo spraken in juli 2009 af om de wapens gezamenlijk op Google te richten. Microsoft gaat 10 jaar lang zijn Bing zoektechnologie leveren aan Yahoo, terwijl Yahoo de advertentienetwerk van zowel Yahoo als Bing kan bedienen. De inkomsten worden volgens een bepaalde sleutel gedeeld. Op korte termijn profiteert vooral Yahoo ervan.