Het voorstel is afkomstig van de Fransman Alain Lamassoure van de Europese centrumrechtse partij UMP. Op elk e-mailbericht zou een tarief van 0,00001 cent worden geheven. Op een sms-bericht zou 1,5 cent aan belastingen worden geheven, zo schrijft persbureau Reuters. Het Europees Parlement onderzoekt nu of het idee goede manier is om nieuwe inkomsten te verkrijgen.

Met deze nieuwe vorm van belasting zou de EU de kosten voor het 25-lidstaten tellende bolwerk kunnen verminderen. "Het tarief is peanuts, maar aangezien er dagelijks miljarden berichten worden verstuurd, kan dit toch een behoorlijk bedrag opleveren", meent Lamassoure.

De EU wordt nu bekostigd met importheffingen, btw-inkomsten en bijdragen van de lidstaten zelf. Ideeën voor andere nieuwe vormen van belasting gaan onder meer over het heffen van een toeslag op online vliegtickets of een toeslag voor oliebedrijven.

Eerder is in Italië al eens voorgesteld om belasting op sms'jes te gaan heffen om iets te doen aan de hoge staatschuld van het land. Dit plan heeft het echter nooit gehaald.