Dat is een van de maatregelen die woensdag door de Europese Commissie aan het softwareconcern is opgelegd. De Commissie heeft na vijf jaar onderzoek geconstateerd dat Microsoft de Europese concurrentievoorschriften heeft overtreden door misbruik te maken van zijn machtspositie.

De misbruik bestaat uit het tegenhouden van interoperabiliteit van het programma Windows met niet-Microsoft servers. Ook de bundeling van Windows Media Player in het besturingssysteem heeft hiertoe bijgedragen. Daarvoor krijgt het bedrijf een boete van 497,2 miljoen euro boete.

Om misbruik van de machtspositie in de toekomst te voorkomen, is Microsoft opgedragen om binnen 120 dagen meer informatie te verschaffen die nodig is om servers beter te laten samenwerken met Windows-pc's. Ook moet er binnen negentig dagen een versie van Windows komen zonder Windows Media Player.

Bovendien moeten de uitgeklede en de al bestaande Windows-versies identiek werken. Microsoft mag niet proberen om via 'bepaalde contractuele afspraken of commerciële trucjes' de uitgeklede Windows onaantrekkelijker te maken, stelt de Commissie in haar uitspraak.

Hoger

De boete die is opgelegd en die dinsdag al uitlekte, kon in theorie veel hoger zijn. De Europese Commissie heeft het recht om een boete op te leggen die maximaal 10 procent van de jaarlijkse omzet bedraagt. Dit jaar verwacht het bedrijf een omzet tussen 35,6 en 35,9 miljard dollar.

Microsoft liet dinsdag al weten de boete veel te hoog en onterecht te vinden. Het bedrijf gaat tegen de uitspraak in beroep bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

"De voorgestelde sancties zijn fors te noemen", meent Michel van der Bel directeur van Microsoft Nederland. "Dit is voor ons dan ook een moeilijke dag. Wij zijn van mening dat een schikking Europese consumenten meer keuzemogelijkheden zou hebben geboden en softwareontwikkelaars meer kans."

Schikking

Volgens de Amerikaanse Microsoft-woordvoerder, Brad Smith, kan het proces nog worden aangevochten tot 2009. "Naar onze overtuiging is de beslissing van de Commissie uiteindelijk nadelig voor Europese consumenten en voor de softwareontwikkeling in Europa."

"Onderzoek van Microsoft wijst uit dat consumenten meer functies willen waaronder Windows Media Player in Windows. De uitspraak van de Commissie begrenst juist het aantal functies en is dus niet in het belang van de consument", verklaart het bedrijf.

Microsoft denkt dat de Europese consument beter af is met de voorgegestelde schikking waarbij Windows standaard met vier mediaspelers wordt geleverd, Windows Media Player en drie concurrerende programma's. Eurocommissaris Mario Monti wees dit aanbod vorige week van de hand.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 16:55 uur:</b> Meer informatie toegevoegd.</i><br/><i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 14:15 uur:</b> Reactie van Microsoft uitgebreid.</i>