Volgens de Europese Commissie kunnen beveiligingsbedrijven straks niet meer eerlijk concurreren, als Microsoft zelf ontwikkelde beveilingingsfuncties aan zijn besturingssysteem toevoegt. De diversiteit en innovativiteit op de beveiligingsmarkt zijn in het geding, vindt de Commissie.

Microsoft kan weinig begrip opbrengen voor het 'Europese standpunt'. "We hebben gedaan wat iedereen ons vroeg: Vista veilig maken", stelt Stephen Toulouse van Microsofts Security Technology Unit. "We geloven dat we de lat wat beveiliging betreft hoger hebben gelegd dan in welk ander besturingssysteem dan ook. We willen hem niet verlagen."

Mocht de Europese Commissie de fabrikant verplichten de beveiligingssoftware uit Vista te verwijderen, dan dóet Microsoft dat, stelt Toulouse. "Microsoft wil een besturingssysteem leveren dat aan de Europese wetgeving voldoet."

Toulouse kan niet uitsluiten dat een dergelijke wijziging gevolgen heeft voor de introductie van Vista. Het verwijderen van beveiligingsonderdelen – zoals Bitlocker, Windows Defender en Windows Security Center – is een enorme operatie, stelt hij. "Ik kan nog niet eens speculeren over hoe we dat moeten aanpakken."

Volgens Jonathan Todd, de woordvoerder van commissaris Neelie Kroes (Mededinging), is het misleidend om te zeggen dat de EC ervoor zorgt dat Windows Vista wordt uitgesteld.

"De commissie heeft Microsoft al vele keren ingelicht over het antitrustbesluit. De Europese Commissie hoeft Microsoft geen 'groen licht' te geven om een al dan niet aangepaste versie van Windows Vista op de markt te brengen."

Volgens Todd heeft Neelie Kroes haar bezorgdheid over de beveiligingssoftware al in maart geuit, in een brief aan Steve Ballmer. Microsoft liet tot eind augustus na daarop te reageren, aldus Todd.

De Europese Commissie bestudeert nu de technische details die het onlangs van Microsoft heeft ontvangen. Over eventuele sancties laat de Commissie vooralsnog niets los.