De roamingwet was al eerder aangenomen door het Europees Parlement. Met de goedkeuring van de ministers uit de 27 EU-lidstaten is de wet formeel goedgekeurd. De formele ondertekening ervan gebeurt op 18 juni.

Telecomoperators zijn vanaf 1 juli 2009 gebonden aan een door de EU gesteld prijsmaximum. Ze moeten de prijzen voor grensoverschrijdend mobiel bellen, sms'en en internetten verlagen. Daarnaast moeten ze gesprekken die langer zijn dan een halve minuut op de seconde precies afrekenen.

'Met gerust hart op vakantie'

"Dit is goed nieuws voor Europese burgers die deze zomer met een gerust hart op vakantie kunnen gaan en hun mobiele telefoon kunnen gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor de rekening", aldus EU-commissaris voor telecommunicatie Viviane Reding.

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken laat weten verheugd te zijn dat er roamingwet definitief is goedgekeurd. "Dit is goed nieuws voor de Nederlandse consumenten. Juist net voor de vakantie is het goed om te weten dat bellen vanaf je vakantieadres goedkoper wordt."

'Jammer dat verordening nodig is'

Wel plaatst de staatssecretaris een kritische kanttekening bij de maatregelen. Heemskerk had liever gezien dat consumentenprijzen dalen als gevolg van een concurrerende Europese markt en niet van een Europese verordening, waarvan nu sprake is. De staatssecretaris hoopt dat in de komende jaren de 'roamingmarkt' zich ontwikkelt tot een volwassen Europese markt met transparante en concurrerende consumentenprijzen, zodat EU-maatregelen niet meer nodig zijn.

In Nederland hebben KPN, T-Mobile en Vodafone hun nieuwe, aangepaste roamingtarieven al bekendgemaakt. iPhoneclub.nl brengt de tariefwijzigingen bij de operators in kaart. Prijzen voor bellen en sms'en zijn gelijk bij alledrie. Tarieven voor mobiel internet zijn bij KPN het hoogst.

Update:

Reactie staatssecretaris Heemskerk toegevoegd in alinea 5 en 6.