EU-commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) heeft Nederland maandag geprezen voor zijn antispambeleid. Andere EU-lidstaten zouden ook beter hun best doen om spam en spyware te bestrijden, vindt ze. "Het is tijd om de herhaaldelijk uitgesproken politieke bezorgdheid over spam te vertalen in concrete actie tegen het probleem."

"De Nederlandse autoriteiten zijn erin geslaagd de spam uit eigen land met 85 procent terug te dringen. Ik zou graag zien dat andere landen dankzij een effici├źnter handhavingsbeleid soortgelijke resultaten boeken", aldus Reding.

De Commissie stelt dat de 'drastische vermindering' van spam in Nederland is gerealiseerd door vervolgingen door de OPTA. De telecomwaakhond kon dit doen middels een investering van 570.000 euro in spambestrijdingsapparatuur en slechts vijf fulltime werknemers, zo stelt de EC. Volgens een woordvoerster van de telecomautoriteit wordt het team volgend jaar uitgebreid tot acht voltijd medewerkers.

Voorstellen

Reding zegt volgend jaar opnieuw te kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van spam en indien nodig aanvullende wetgeving op te zullen stellen.

Ook overweegt de EU om bedrijven verplicht melding te laten maken van beveiligingsincidenten waarbij persoonlijke gegevens zijn betrokken of de dienstverlening onderbroken is geweest.

Filterbeleid

Ondertussen roept ze bedrijven op zich aan de wet te houden en een adequaat filterbeleid toe te passen. In Finland heeft een dergelijk filterbeleid er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de hoeveelheid spam werd teruggedrongen van 80 procent tot 30 procent van al het mailverkeer.