Google heeft vier maanden de tijd gehad om de privacywaakhonden van de EU van antwoorden te voorzien op vragen naar aanleiding van zijn nieuwe privacybeleid. Dat beleid is door Google veranderd nadat het alle persoonlijke gegevens van zijn gebruikers door alle services heen met elkaar wil verbinden, met als grootste bindmiddel profielensite Google+.

In het najaar deed de Artikel 29 werkgroep, de vereniging van alle nationale privacywaakhonden in de EU, waaronder het College Bescherming Persoonsgegevens, Google de aanbeveling zijn beleid te wijzigen, en om nog even wat openstaande vragen te beantwoorden. Die vragen moesten duidelijkheid geven over het aan elkaar knopen van die persoonlijke informatie van alle Google-services en over de bewaarperiode van die verwerkte privéinformatie. “Na die vier maanden is er geen antwoord binnen gekomen", constateert de Franse privacyorganisatie CNIL nu.

Repressieve maatregelen

De CNIL gaat een nieuwe werkgroep leiden die verder onderzoek gaat doen naar de gedragingen van Google en eventuele "repressieve maatregelen" zal voorstellen. Dat moet voor de zomer zijn afgerond. Die aanpak is voorgesteld in een bijeenkomst in Parijs en zal volgende week dinsdag worden voorgelegd aan de Artikel 29 werkgroep.

Google voerde in maart van dit jaar nieuwe privacyvoorwaarden in, waarmee het zijn plusminus 60 bestaande voorwaarden voor al zijn verschillende diensten wilde combineren. Probleem is onder meer dat potentiële gebruikers die voorwaarden moeten accepteren, anders zijn alle diensten van Google niet te gebruiken.

Maar een deel van die voorwaarden overtreden sommige privacywetten, niet alleen de overkoepelende EU-regelgeving, maar regelmatig ook die van afzonderlijke lidstaten.

Update 20.55: Google laat in een reactie weten: "Onze privacyvoorwaarden respecteren de Europese regelgeving en maken het voor ons mogelijk om eenvoudiger, betere diensten te maken. We hebben gedurende het hele proces volledig meegewerkt met de Franse organisatie CNIL, en zullen dat blijven doen", zo luidt het officiële standpunt van het bedrijf, naar Webwereld via e-mail toegezonden door de Nederlandse woordvoerder Mark Jansen.

Google zegt verder op 8 januari antwoord gegeven te hebben op de brief van de CNIL, en daarin "talloze stappen aangegeven die we reeds hebben genomen". Volgens het bedrijf heeft CNIL geen reactie gegeven op het aanbod om met ze een ontmoeting te hebben om CNILS "gedetailleerde feedback" te bespreken. "Dit terwijl we dit meerdere keren hebben aangeboden."