De Europese Commissie start een onderzoek naar staatssubsidie op Chinese Wireless WAN (WWAN) modems zoals USB-dongles voor mobiel internet. De Commissie doet dit na een klacht van de Belgische modemfabrikant Option. Volgens de Belgen hebben zij ernstige schade geleden door de sterk gestegen import van gesubsidieerde modems uit China.

Option is op dit moment nog marktleider in Europa, maar voelt de hete adem van het Chinese Huawei in haar nek.

Dumping

Het is het derde EC-onderzoek op rij naar Chinese modems. Het eerste onderzoek dat de commissie startte tegen Chinese modemmakers ging over vermeende dumping door Chinese exporteurs. Het tweede onderzoekt of de EU mogelijk importplafonds of hogere importtarieven in moet stellen als de invoer vanuit de Chinese markt stijgt.

Het is de tweede keer dat de Europese Commissie een onderzoek start naar staatssubsidie van Chinese bedrijven. Het eerste onderzoek gaat over papier en is nog niet afgerond.

Tarieven

Mocht uit het onderzoek blijken dat China de bedrijven inderdaad oneerlijke steun biedt, dan heeft de EC 13 maanden om de importtarieven te verhogen. Die verhoogde tarieven kunnen dan tot vijf jaar geldig blijven. Vanaf januari 2011 kunnen er ook tijdelijke maatregelen ingesteld worden die de import van Chinese fabrikant als Huawei en ZTE zal verkleinen.

Bezorgd

Het Chinese ministerie van handel laat aan de Dow Jones nieuwsdienst weten erg bezorgd te zijn over het Europese onderzoek. Volgens het Chinese ministerie zou het onderzoek de normale handel verstoren en de belangen van consumenten in de EU schaden.

De woordvoerder van het ministerie zegt dat China zich het recht voorbehoudt om te reageren onder regels van de Wereldhandelsorganisatie. Het is onduidelijk wat de Chinezen daarmee concreet bedoelen.

Banen

Volgens Option gaat het in ieder geval om oneerlijke concurrentie. De Vlaamse modemfabrikant zegt dat de vermeende staatssubsidie banen in gevaar brengt, dat het nadelig is voor eindgebruikers en ontwikkelaars en dat het technische vooruitgang remt.