De Europese Commissie heeft een aantal 'informele klachten' over Microsoft ontvangen, bevestigt een woordvoerder van eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging). Hij reageert hiermee op een interview dat Kroes dinsdag heeft gehad aan The New York Times.

De nieuwe klachten over Microsoft gaan over de bundeling van software in Office. De Office-software wordt als één softwarepakket verkocht bij nieuwe computers waardoor concurrenten direct al worden benadeeld, aldus de klachten.

Van wie de klachten bij de Europese Commissie komen, is niet bekend. Kroes zegt in ieder geval niet achterover te willen leunen en wachten. "We hebben informele klachten gehad en we zijn deze nu aan het bestuderen", aldus de eurocommissaris.

De Europese Commissie legde Microsoft in het voorjaar van 2004 een boete van 497 miljoen euro op. Ook werd Microsoft opgedragen een versie van Windows te leveren zonder Media Player en meer openheid te geven over zijn serversoftware.

Enkele weken geleden diende Microsoft nog bezwaar in tegen het meer openstellen van de serverproducten. Dit ligt nu bij het Gerecht van eerste aanleg van de EU en gaat waarschijnlijk nog enkele jaren duren.