"Bij het updaten van de Microsoft Services Agreement hebben we ons privacybeleid niet veranderd", zegt een Brusselse woordvoerder van het bedrijf tegen persbureau Bloomberg. De werkgroep Artikel 29 die op EU-niveau privacyregels bewaakt, spreekt wel van veranderingen.

EU-burgers beschermen

"Gezien het brede bereik aan diensten dat u biedt, en de populariteit van deze diensten, kunnen veranderingen in uw Services Agreement en de gelinkte Privacy Policy een invloed hebben op veel individuen in de meeste of alle EU-lidstaten." Dit schrijft Artikel29-voorzitter Jacob Kohnstamm in een formele brief aan Microsoft-ceo Steve Ballmer. Die brief van 17 december is in handen gekomen van Bloomberg.

De EU-werkgroep, die de diverse nationale privacytoezichthouders verenigt, heeft besloten "de mogelijke gevolgen te controleren voor de bescherming van de persoonlijke data van deze individuen". In dat gecoördineerde Europese onderzoek wordt er gekeken of de veranderingen in Microsofts voorwaarden nieuwe risico's vormen voor de privacy van gebruikers.

In navolging van Google

Microsoft sust dat er geen sprake is van een verandering van zijn privacybeleid. Het bedrijf stelt er vertrouwen in te hebben dat het onderzoek dit ook zal uitwijzen. De herziene overeenkomst voor de online-diensten van de Windows-maker zijn op 19 oktober al ingegaan. Het bedrijf volgt daarin het voorbeeld van Google door al zijn online-diensten aan elkaar te koppelen om zijn "diensten te verbeteren". Het gaat om e-mails, documenten en andere gebruikersdata van Hotmail, Bing, SkyDrive, MSN, Messenger en Office.com.

In de oudere voorwaarden gaf Microsoft zichzelf het recht om gebruikersgegevens te benutten puur en alleen voor het bieden van de dienst, merkt de Britse ict-nieuwssite The Register op. In de nieuwe voorwaarden is dit flink uitgebreid naar "gebruik, wijziging, aanpassing, opslag, reproductie, distributie en weergave in de noodzakelijke mate om jou [de gebruiker - red.] te beschermen, en om Microsoft-producten en -diensten aan te bieden, te beschermen en te verbeteren".

Microsoft-account

Met de komst van Windows 8, en ook Windows Phone 8, biedt Microsoft gebruikers een algemene log-in voor zijn clouddiensten. Daarmee zijn Windows-apps te kopen en te downloaden, maar ook andere services te gebruiken zoals e-maildienst Outlook.com, zoekmachine Bing, communicatieprogramma's (MSN) Messenger en Skype, enzovoorts. Eerder is Google al in problemen gekomen over zijn privacy-consolidatie, die Microsoft vervolgens ook heeft toegepast.