In Europa is de 900 MHz-frequentieband tot nu toe puur gereserveerd voor het GSM-netwerk voor mobiele telefonie. Door het vrijgeven van dat spectrum kan het meer gebruikt worden voor mobiel internet.

"Deze hervorming ruimt beperkingen voor de marktdeelnemers uit de weg en stelt hen in staat nieuwe technologieën voor de ontwikkeling van snelle mobiele breedbanddiensten ter beschikking te stellen op de GSM banden. Dit moet Europa’s draadloze sector een krachtige injectie geven en het Digitale Europa stevig op de rails zetten", aldus EU-commissaris voor telecommunicatie Viviane Reding

4G

Het Europees Parlement ging al in mei akkoord met de hervorming van het radiospectrum. Nu is het voorstel door 27 ministers van de lidstaten bekrachtigd. In eerste instantie wordt UMTS toegelaten op het spectrum, omdat de compatibiliteit met GSM daarvan al is vastgesteld. Op den duur zal de 900 Mhz-frequentieband ook opengesteld worden voor 4G-technologieen.

Door de hervorming bespaart de telecomindustrie circa 1,6 miljard euro, schat de Europese Commissie. Telecombedrijven hoeven namelijk minder te investeren in nieuwe infrastructuur voor 3G en toekomstige netwerktechnologieën als LTE. Zo kunnen ze een groter publiek bereiken voor minder kosten.

92 miljoen klanten

Een woordvoerder van de EU laat Dow Jones weten dat 92 miljoen Europese klanten momenteel toegang tot mobiel internet hebben. Door de hervorming kan dit aantal stijgen tot 500 miljoen, aldus de woordvoerder.