Het Europarlement is unaniem tegen een dreigende machtsgreep over het internet via VN-organisatie ITU. Het parlement heeft een resolutie aangenomen die de lidstaten en de Europese Commissie oproepen geen macht over het internet over te hevelen naar ITU. Begin december houdt de ITU een uiterst belangrijke vergadering in Dubai, waar onder meer regulering van IP-netwerken op de agenda staat.

Strijd om macht op het internet

Tot nog toe gaat ITU alleen over telecominfrastructuur, maar verschillende landen, vooral Rusland, willen via de ITU veel meer macht krijgen over het internet. Anderzijds hebben Europese telecombedrijven een voorstel ingediend om een aparte tolweg te kunnen inrichten, naast het bestaande internet, waar contentleveranciers moeten betalen voor doorgifte.

Het Europarlement keert zich tegen beide 'bedreigingen' voor het vrije internet. “De ITU, of elke andere enkele gecentraliseerde internationale organisatie, is niet het geschikte orgaan om het internet of het routeren van IP-verkeer te reguleren", staat te lezen in de resolutie. Lidstaten moeten er alles aan doen om in Dubai de bestaande, multi-stakeholder governance en de gedecentraliseerde 'best effort' netwerken van het internet te bewaken.

De resolutie is unaniem aangenomen, meldt Rick Falkvinge van de Piratenpartij, een van de initiatiefnemers van de resolutie, die ook actief werd gepromoot door Marieke Schaake (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks).

Aanzwellend koor van critici

De afgelopen tijd waarschuwen talloze organisaties, van Google tot Greenpeace, voor de dreigende internetcoup bij de ITU. ITU zelf tracht de onrust te smoren, maar zonder veel succes. Het ITU-congres, WCIT-12 gedoopt, duurt van 3 tot 14 december.