Nederlandse politici gaan laks om met privacy; in denken en doen. Hustinx, voorzitter van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS), hekelt de Nederlandse regering. Zijn kritiek betreft onder meer de reactie op en afhandeling van de privacyproblemen rond de ov-chipkaart en rond het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Nadelen negeren

“Bewindslieden wezen in die gevallen alleen maar op de voordelen van deze nieuwe systemen”, zegt de Europese privacytoezichthouder in een interview met de Volkskrant. “Een gemiste kans. Om vertrouwen van je burgers te winnen, moet je juist dat soort momenten aangrijpen om ook op de mogelijke nadelen te wijzen.”

Het politieke klimaat in Nederland draagt bij aan de groeiende desinteresse van burgers voor privacyzaken, stelt Hustinx. Hij haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat de Nederlander zich de afgelopen jaren steeds minder interesseert voor privacy. Die daling is dramatisch en ook nog eens “veel harder dan in elk ander Europees land”.

Gedrag politici

Volgens Hustinx schiet goede privacy-aandacht én -wetgeving er bij in. Hij noemt Eurocommissarissen Viviane Reding en Neelie Kroes als goede voorbeelden. Die twee politici “stellen met regelmaat dat vertrouwen van burgers cruciaal is en wijzen vaak op het belang van goede privacywetgeving.”

“Heb je dat minister Opstelten of staatssecretaris Teeven ooit horen zeggen?” Ook huidig minister-president Mark Rutte schiet in de ogen van Hustinx te kort. “Die zei het vroeger nog wel eens, maar nu nooit meer. Ik zou ze allemaal een felicitatiebrief sturen als ze dat geluid wat vaker zouden laten horen.'”

Politiek dynamiet

De voorzitter van de EU-privacytoezichthouder noemt het doen en denken van de Nederlandse regering en gedoogpartner PVV “dom”. Hij waarschuwt dat dit foute gedrag zich tegen de politiek zal keren. “Politici gaan met deze opstelling voorbij aan het feit dat ze op politiek dynamiet zitten.”