Op initiatief van de Verenigde Naties wordt er begin november de World Summit on the Information Society gehouden. De Europese Unie en diverse andere landen bepleiten in aanloop hiertoe een wereldwijde organisatie die de domeinen beheert. Momenteel wordt dit beheer gedaan door de Amerikaanse non-profitorganisatie Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

"In de digitale wereld beslist één land voor ons allemaal", verklaarde een Braziliaanse afgevaardigde tegenover The New York Times. Een aanpassing in de zogeheten rootfile waarin de domeinen beheerd worden, moet momenteel eerst door het Amerikaanse ministerie van Handel worden goedgekeurd. In een rootfile worden ip-nummers met domeinnamen gekoppeld.

Heftig

Het voorstel is bij de Verenigde Staten in het verkeerde keelgat geschoten. David Gross van de Amerikaanse delegatie: "Het voorstel van de EU verandert de hele kijk op regulering van internet. Door hun voorstel wordt internet door een overheid beheerd." David Hendon van de Europese afvaardiging: "Ik vind dat de Verenigde Staten te heftig reageren. Ik denk overigens wel dat deze heftige reactie van tactische aard is."

De Verenigde Staten vrezen vooral een bureaucratische rompslomp. Gross: "Domeinen moet je niet door een wereldwijde organisatie laten beheren, zelfs niet door de Verenigde Naties." Hendon is het daar niet mee eens: "Het is niet redelijk om aan de Verenigde Staten over te laten wat er gebeurt met internet in andere landen."

Er zijn plannen om de ICANN los te koppelen van het handelsministerie in juli 2006, zodat de organisatie vrijer kan opereren. De Amerikaanse overheid heeft echter al verklaard 'de stabiliteit en veiligheid van internet te willen garanderen en dus de historische rol van het onderhouden van de rootfiles te willen blijven vervullen.'

Internets

Indien Amerika zijn controle niet wil loslaten, gaan landen hun eigen dns-systeem opzetten, denken experts. De Verenigde Staten zullen daar niet blij mee zijn, omdat zij van mening zijn dat juist het centrale beheer internet krachtig maakt. Meerdere 'internets' zou alles alleen maar bemoeilijken, redeneert de Amerikaanse overheid.

De afgevaardigden verwachten niet dat zij vrijdag tot een overeenkomst komen. Dat betekent dat zij voor de World Summit on the Information Society van 16 tot en met 18 november samen moeten komen om hun geschillen bij te leggen.