Het lukt Google maar niet om Eurocommissaris Joaquín Almunia tevreden te stellen. Maar ondanks dreigementen en ultimatums krijgt de nummer één zoekmachine nog een nieuwe kans.

Brussel wil dat Google zijn concurrenten niet wegstopt in de zoekmachine die door grofweg 90 procent van ons Europeanen gebruikt wordt. Google probeert op zijn beurt om zo min mogelijk concessies te doen.

Want de afgelopen anderhalf jaar heeft Google wel degelijk meerdere malen aanpassingen voorgelegd. De kwestie zelf loopt al sinds 2010 en sindsdien zijn er steeds meer klachten en klagers bijgekomen. Zij hekelen het zogeheten ‘downranken’ van hun zoekresultaten, terwijl Google zelf wel profiteert van andermans content door deze bijvoorbeeld via het eigen Google Nieuws te slijten.

Bal ligt weer bij Google

Volgens de aanklacht promoot Google ondertussen vrolijk de eigen diensten en stopt het rivaliserende verticale zoekmachines steeds verder weg in de bijna zalig verklaarde zoekresultaten. Google zelf ontkent schuld.

Hoe dan ook, een formele aanklacht behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Inclusief boete, die kan inlopen tot maximaal 10 procent van de inkomsten. In het geval van Google circa 3 miljard euro. Zoals Almunia vrijdag een Spaans radiostation al vertelde: de bal ligt bij Google.