Het onderzoek van de Europese Commissie richt zich op een mogelijke schending van Europese regels omtrent het misbruiken van een dominante marktpositie op het gebied van chipsets voor mobiele telefoons. Het gaat om chipsets voor telefoons die gebaseerd zijn op cdma- (code-division multiple access) en wcdma-technologie, de wideband-variant.

De wcdma-chips worden gebruikt in Europese gsm's die 3G-verkeer over het umts-netwerk ondersteunen.

De Europese Commissie benadrukt dat het onderzoek niet betekent dat de commissie al bewijs heeft dat er sprake is van een schending van de mededingingsregels. De Commissie kon nog geen tijdslijn aangeven voor het onderzoek.

In oktober 2005 drong gsm-fabrikant Nokia al aan op een onderzoek, samen met Ericcson, Texas Instruments, Broadcom, NEC en Panasonic. De bedrijven klaagden dat Qualcomm zijn technologie niet licenseerde onder eerlijke, redelijke en niet-exclusieve voorwaarden, zogeheten 'frand'-voorwaarden.

Zorgen

Het zestal bedrijven verklaarde maandag dat ze, ondanks hun afzonderlijke klachten over Qualcomm, hun zorgen over de handelwijze van de chipfabrikant deelden. Het is gebruikelijk dat bedrijven die patenten in hun bezit hebben die essentieel zijn voor de ontwikkeling van producten, zoals Qualcomm, gehouden zijn aan de 'fair, reasonable and non-discriminatory terms' die gebruik van de technologie door derden mogelijk maakt.

Volgens het zestal leidt het niet hanteren van de frand-voorwaarden door Qualcomm mogelijk tot het afremmen van de marktwerking en kan het de ontwikkeling van nieuwe telefoons afremmen, zo verklaarde de commssie. Ook zou het hinderen van de samenwerking tussen bedrijven schadelijk kunnen zijn voor het standaardiseringsproces.

Qualcomm zelf verklaarde dat zijn licentiemodel de komst van nieuwe producenten op de markt mogelijk heeft gemaakt, wat geresulteerd heeft in een grotere variatie aan producten en in lagere prijzen.