Dat maakte de EC maandag bekend. De commissie wees er op dat er in Europese landen meer dan 2,5 miljard boeken worden bewaard maar dat slechts één procent daarvan kan worden opgevraagd in digitale vorm. Daarom wil de EU een grote Europese digitale bibliotheek openen, genaamd Europeana. De bedoeling is daar naast boeken ook muziek, schilderijen, foto's en films digitaal beschikbaar te stellen in een enkel portaal.

Eurocommissaris Viviane Reding zei dat de lidstaten wel 'significante vooruitgang' hebben geboekt met het online beschikbaar maken van cultureel erfgoed. Het gaat haar echter niet snel genoeg. "Er zijn meer investeringen nodig, zowel van de overheid als uit de private sector." Reding hoopt de bibliotheek voor het eind van het jaar te openen.

Miljoenen euro's

De commissie maakt 120 miljoen euro vrij voor het project, maar wees er meteen op dat er veel meer geld nodig is. Dat extra geld zou bij de lidstaten vandaan moeten komen. De totale kosten voor het digitaliseren van vijf miljoen boeken worden geschat op 225 miljoen euro. Dan zijn de manuscripten en schilderijen nog niet meegerekend.

De meeste lidstaten digitaliseren alleen op kleine schaal. Daarnaast zouden de meeste landen niet de technische kennis en ervaring hebben om het digitale materiaal fatsoenlijk op te slaan. De EC wil meteen een aantal standaarden doorvoeren zodat het niet uitmaakt uit welke database de informatie wordt gehaald.

Problemen

Ook problemen met auteursrecht moeten opgelost worden. Vooral zogenaamd 'wezenwerk', materiaal waarvan de rechthebbenden niet te achterhalen zijn, belemmeren de digitalisering. Er zou ook sprake zijn van een gat tussen de digitale werken en hun toegangkelijkheid online. Ter illustratie: slechts één van de vier Duitse musea die werk hebben gedigitaliseerd biedt het online aan. In Polen is dit maar één procent van het gedigitaliseerde archief.