De Commissie heeft laten weten meer tijd nodig te hebben om de 'ingewikkelde zaak' nader te onderzoeken. Woordvoerster Pia Ahrendkilde Hansen liet weten dat het uitstel niets te maken heeft met de brief van de Franse premier Villepin.

Villepin uitte eerder in een brief aan de EU-commissie zijn bezorgdheid over het mogelijk schrappen van de heffingen op thuiskopie, zo meldt Reuters.

EU-commissaris Charlie McCreevy zou binnenkort een werk publiceren, met daarin een aanbeveling over de richtlijnen voor thuiskopieheffingen. De richtlijnen bevatten een clausule die het regeringen toestond om heffingen, variërend op digitale muziekspelers tot scanners, te schrappen.

Diverse bronnen beweren dat McCreevy's plan hiertoe van tafel is geveegd, door de president van de Commissie Jose Manuel Barosso, na de brief van Villepin.

Vorige week heeft minister Hirsch Ballin van Justitie toegezegd met een Algemene Maatregel van Bestuur te zullen komen. De minister doet dit om het door SONT-voorzitter Vonhoff genomen besluit een heffing in te voeren op onder andere mp3-spelers en harddiskrecorders terug te draaien.