Een vijfkoppige rechtbankjury, voorgezeten door Bo Vesterdorf, heeft de komst van de nieuwe juryleden zelf voorgesteld naar aanleiding van een ingezonden brief van jurylid Hubert Legal. Hij reageerde onlangs openlijk per ingezonden brief in het Franse tijdschrift Concurrences, zo schrijft persbureau Reuters. In de brief uit hij kritiek op sommige medewerkers van de rechters en de gebrekkige kennis van Franse taal van de rechters. De opmerkingen zijn niet in goede aarde gevallen.

Daarom is aan alle betrokkenen bij de Microsoft-zaak een brief gestuurd waarin wordt voorgesteld om de jury te vervangen door nieuwe juryleden. Alleen juryvoorzitter Vesterdorf zou aanblijven, aldus het voorstel. Vesterdorf is degene die Microsoft vorig jaar verbood om het nakomen van de sancties van de EU nog langer uit te stellen.

In een reactie legt Hubert Legal uit dat zijn kritiek bedoeld was voor rechtenstudenten en het niet was gericht tegen het Gerecht van eerste aanleg. De 25 leden van dit Europese rechtsorgaan moeten nu stemmen over de voorgestelde wijziging.

Een soortgelijk incident gebeurde eerder al in de VS. Toen gaf rechter Thomas Jackson, die de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsof behandelde, een interview aan journalisten op voorwaarde dat het pas na de uitspraak gepubliceerd zou worden. Hierdoor werd Jackson van de zaak gehaald en vervangen door een andere jury.